Pentru că (încă) reprezintă o noutate în România, apar frecvent întrebări legate de voucherele de vacanță. Așa că am decis să aducem lumină în acest domeniu, astfel încât grija voastră să fie doar legată de alegerea destinației de vacanță. Deși, vă sfătuim chiar și cu privire la alegerea destinației.

În primul rând, este foarte important să știm că, având în vedere contextul pandemic, valabilitatea voucherelor de vacanță a fost prelungită. Astfel, toate voucherele emise în perioada martie 2019 – noiembrie 2020 pot fi folosite până la 31 decembrie 2021.

Întrebare: Pot folosi voucherul/cardul de vacanță pentru a achiziționa un bilet de avion pe o cursă internă?

Răspuns: Da, însă este obligatoriu ca biletul de avion să fie parte a unui pachet care să conțină și minim o noapte de cazare în România.

Î: Ce anume pot cumpăra cu voucherele de vacanță?

R: E obligatoriu ca pachetul să includă cel puțin o noapte de cazare, apoi poate să conțină în plus și transport, mâncare, agrement sau tratament balnear.

Î: Cum pot plăti o vacanță folosind cardul de vacanță?

R: Primul pas este să îți alegi hotelul și serviciile pe care vrei să le folosești, ulterior vei primi factura pe e-mail și un link de plată, în care vei completa datele cardului tău de vacanță și suma de plata. Plata se va face automat și ulterior vei primi un voucher de călătorie, care va conține toate datele rezervării.

Î: E nevoie să vin personal în agenție pentru a plăti o rezervare cu ajutorul cardului de vacanță?

R: Nu, folosind cardul de vacanță, se poate plăti online o rezervare, de oriunde aveți o conexiune la internet.

Î: Dacă totalul pentru serviciile alese depășește valoarea voucherului de vacanță, pot achita diferența separat sau rezervarea trebuie să se încadreze în suma maximă acoperită de voucher?

R: Da, cu siguranță se poate opta pentru o vacanță care să coste mai mult decât valoarea voucherului/cardului de vacanță și diferența se plătește separat.

Î: Pot să fac o rezervare care să coste mai puțin decât valoarea voucherului și să primesc diferența de bani înapoi?

R: Nu se oferă bani rest dintr-un voucher de vacanță, însă se poate cheltui un voucher în mai multe tranșe, de exemplu 2 cazări diferite, în perioade diferite. Însă, începând cu anul 2020 voucherele de vacanță sunt emise doar pe suport electronic, iar asta înseamnă că se poate achita cu acest card doar suma efectiv facturată, chiar dacă este mai mică decât valoarea totală a voucherului. Însă, cel mai important este ca până la urmă, întreaga valoare a voucherului să fie consumată până la expirarea acestuia, altfel, se pierd banii rămași pe card.

Î: Pot să folosesc voucherul pentru o rezervare pe numele meu și al familiei? Adică să merg în vacanță atât eu, cât și soția/soțul și/sau copilul/copiii, de exemplu?

R: Da, voucherele/cardurile de vacanță se pot folosi la rezervări de vacanță pentru tine și familia ta, atâta timp cât și voi, ca beneficiari ai voucherului sunteți prezenți în respectiva vacanță.

Î: Se percep comisioane suplimentare în cazul rezervărilor efectuate cu voucher/card de vacanță?

R: Nu, costurile unei vacanțe rezervate cu ajutorul unui voucher/card de vacanță sunt aceleași ca în cazul în care plata s-ar efectua cu cash sau cu un card normal.

Î: Toate hotelurile/pensiunile/restaurantele acceptă vouchere/carduri de vacanță?

R: Nu, însă noi – agenția de turism Business Trip, îți oferim tot suportul pentru ca tu sa nu fi niciodată în situația de a nu putea folosi voucherele de vacanță. Cum? Foarte simplu. Voi puteți alege (aproape) orice locație din România*, indiferent dacă aceasta acceptă sau nu vouchere/carduri de vacanță, pentru că plata cu voucherele o faceți către noi, nu către hotel/pensiune/etc. Iar la proprietate achităm noi prin virament bancar.

*Am pus steluța asta pentru că nu vorbim chiar despre orice locație. O condiție obligatorie este ca destinația de vacanță(fie ea și pensiune) să fie înregistrată și acreditată de către Ministerul Turismului în scop turistic. Adică varianta cu „îl știu eu pe nea Ion, om ca lumea și ne rezolvă el”, nu merge. Decât dacă „nea Ion” e cu toate acreditările la zi. Cel puțin în cazul voucherelor de vacanță.

Î: Voucherele/cardurile de vacanță sunt impozitate?

R: Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri. Întrebați toate detaliile la departamentul financiar-contabil din cadrul instituției/societății unde lucrați.

Î: Se pot vinde voucherele/cardurile de vacanță?

R: Nu, voucherele/cardurile de vacanță se oferă nominal și reprezintă un beneficiu extra-salarial. Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei.

Î: Pot să folosesc voucherul/cardul de vacanță pentru a rezerva o vacanță în afara României?

R: Nu. Facilitățile voucherului/cardului de vacanță sunt gândite să fie aplicate exclusiv pentru rezervări de vacanțe în România, pentru a oferi un suport tuturor actorilor prezenți în turismul românesc.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați secțiunea dedicată voucherelor/cardurilor de vacanță direct pe site-ul agenției noastre de turism, Business-Trip.

Ne puteți scrie pe adresa de e-mail rezervari@business-trip.ro sau puteți completa formularul dedicat direct pe site-ul nostru.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *