maramures

Zona din România în care fiecare turist este întâmpinat ca oaspete de seamă

Afla unde este aceasta zona

În soarele molcom de toamnă, Maramureșul se descoperă pe îndelete, la pas, pe ulițele autentice care șerpuiesc printre casele bătrâneşti.

Departe de agitația marilor orașe, într-un loc înțesat de tradiții și obiceiuri, turiștii au parte de relaxare și răsfăț din partea gazdelor.

În miez de zi am poposit în satul Breb, unde, chiar la intrare, o poartă tradiţională, sculptată în lemn, îi anunţa pe turişti că au călcat pe plaiuri maramureşene. Gospodinele locului se pun pe treabă, aşa că fiecare turist este întâmpinat ca oaspete de seamă.

Relaxare şi bucate tradiţionale

Şi aşa începe orice poveste în Maramureş, sub soarele blând de toamnă.

Turist: “Te relaxezi perfect. Preţurile sunt foarte bune, mâncarea la fel, totul este minunat. Zona e superbă, aer curat. Oameni primitori, calzi.”

Turistă: “Am vrut să vedem Maramureşul toamna, sunt foarte puţini turişti şi ne-a plăcut că nu e aglomerat, am putut să venim fără să ne înghesuim, mai ales că e pandemie.”

Satul Breb, colţul de răi din inima Maramureşului, atrage în fiecare an mii de turişti din ţară dar şi din străinătate. Anul acesta, mai mult ca niciodată, românii au redescoperit bogăţiile locului, bucăţele aburinde şi gazdele primitoare.

Maria Marinca, proprietara pensiune: “Am început să facem mâncare pentru turiştii noştri, am pregătit pâine, plăcinta cu brânză, numai bucate tradiţionale, cu brânză de oaie, ouă de la găinile noastre, cu lapte.”

Şi cum orice turist îşi doreşte să se simtă de-al locului, gazdele scot din cufere straiele tradiţionale.

Ileana Tiran, proprietar: “Avem aici o cămăşuţă lucrată cu fir de mătase, costă în jur de 1.500 de Euro. Pentru o cămăşuţă din asta se lucrează cam o iarnă. Culorile sunt specific zonei, de ani de zile.”

Reporter: Sunt şi care vor să înveţe?
Meșter: Am avut din Italia care a vrut să înveţe şi le-am arătat mai simple, că trebuie să ai rabdare şi dragoste.

Pentru un ultim popas, turiştii pot ajunge şi la cascada artificală din localitatea Mara – la doar câţiva kilometri distanţă.

Reprezentant păstrăvărie: “Am pregătit pentru turiştii noştri peşte proaspăt de aici de la noi de la păstrăvărie, cu mămăligă, păstrăv pe grătar, balmoş, mămăliga cu brânză, papanaşi, coaste şi cârnaţi, de toate.”

Cum Maramureşul are farmecul lui în orice anotimp, rezervările se fac chiar şi cu câteva luni înainte.

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters