Imaginea din stânga de mai sus prezintă traficul aerian real deasupra Europei, vineri, 28 februarie 2020. Imaginea din dreapta arată traficul aerian pe aceeași regiune vineri, 27 martie, în timp ce pandemia s-a răspândit pe întregul continent, provocând întreruperi majore ale călătoriilor aeriene.

Contrastul dintre cele două fotografii, prins de un radar , vorbește mai tare decât cuvintele, deoarece companiile aeriene din întreaga lume aleg să tina avioanele la sol decât să zboare cu aeronavele goale.
Deoarece criza COVID-19 continuă să afecteze zborurile, unele companii aeriene au fost obligate de un mandat guvernamental sa tina avioanele la sol.
Interzicerea călătoriiilor și închiderea spațiului aerian au contribuit, de asemenea, la suspendarea temporară a operațiunilor la peste 50 de companii aeriene, de la transportatori naționali la nivel mondial până la companii aeriene regionale mici.
În timp ce cererea de călătorie este deja la un nivel minim, companiile aeriene se luptă să găsească aeroporturi pentru a ateriza, națiuni întregi închizându-și granițele într-o încercare disperată de a preveni raspandirea virususului care a infectat sute de mii de oameni.
Deoarece se consideră că principalele mijloace de răspândire ale virusului sunt zborurile aeriene, companiile aeriene sunt prima țintă a națiunilor care încearcă disperat să își protejeze cetățenii.
Țările europene, asiatice și din Orientul Mijlociu și-au văzut în primul rând companiile aeriene închise temporar, unele dintre cele mai mari companii aeriene din lume fiind nevoite să anuleze nenumărate zboruri și să lase călătorii să se grăbească să ajunga acasa înainte de a fi prea târziu.
În SUA, companiile aeriene și-au redus considerabil operațiunile, dar multe zboruri, întrucât spațiul aerian al țării rămâne deschis.
In Romania pe 31.03 situatia arata asa: 