Ofera vacante copiilor, in locul jucariilor clasice pentru dezvoltarea avansata a creierului

Vacantele au efecte benefice pe termen lung

Daca esti stresat ca ai pierdut ofertele de Black Friday la jucarii sau cauti alternative la jucariile scumpe, avem o veste buna: daruind copiilor tai experiente noi si timp impreuna in locul obiectelor este mai benefic pentru suflet si minte. 

Intr-un studiu recent revizuit din 2017 publicat de Jurnalul Relatiilor Sociale si Personale ( The Journal of Social and Personal Relationships) cercetatorii au solicitat mai multi oameni sa raspunda la intrebarea „cand se simt cei mai fericiti”.

vacante-copii02

„Cercetarile noastre au descoperit ca micro-momente de pozitivitate, cum ar fi un cuvant amabil, care se potriveste cu un copil sau care primesc compasiune ii fac pe oameni sa se simta mai iubiti”, este unul dintre autorii studiului – Dr. Zita Oravecz, profesor de dezvoltare umana si studii de familie la Pennsylvania. Universitatea de Stat – a declarat pentru NPR.

Intr-o discutie din 2017 cu magazinul U.K. The Telegraph, autor si psiholog, Oliver James a subliniat: „Ofera cadou unui tanar de 2 ani si in schimb va fi absorbit in cutie. Este similar cu copiii si calatoriile. Ar trebui sa-i lasam sa exploreze propriile lor modalitati de a gasi minuni in imprejurimile lor ”.

Pe langa un potential impuls catre fericirea pe termen lung, vacantele pot face copiii mai destepti, psihologul britanic pentru copii, Dr. Margot Sunderland, a scris intr-un articol din 2017 pentru The Telegraph.

vacante-copii

„Ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca vacantele pot avansa si dezvoltarea creierului la copii”, a spus ea. „Acest lucru se datoreaza faptului ca intr-o familie, exercitati doua sisteme inradacinate genetic adanc in zona limbica a creierului, care pot fi prea usor„ neexercitate ”in casa.”

„Acestea sunt sistemul PLAY si sistemul SEEKING (Panksepp 2016)”, a continuat Sunderland, explicand ca sistemul PLAY(Joaca)  al creierului „se exercita de fiecare data cand ingropati picioarele copilului in nisip, ii gadili pe sezlongul de la piscina sau ii luati in spate pentru o plimbare. Sistemul de CAUTARE se exercita de fiecare data cand explorati impreuna: padurea, plaja, o bijuterie ascunsa a unui sat. ”

„Asadar, atunci cand iti duci copilul intr-o vacanta sustii indemnul lor de explorare (sistem DE CAUTARE) o resursa vitala pentru a trai bine viata si capacitatea lor de a juca (PLAY system)”, a adaugat ea. „La varsta adulta, acest lucru se traduce prin capacitatea de a juca cu ideile – esentiale, de exemplu, pentru antreprenorul de succes.”

Aceasta joaca colaborativa – lipsita de jucarii si tehnologie orientata spre solo – este „o experienta umana cruciala, in special pentru copii, dar si pentru adulti. Fara asta, viata este foarte goala si lipsita de bucurie ”, a adaugat el.

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters