coronavirus-turism

Industria turistică suferă cel mai grav șoc de la 9/11 incoace, din cauza coronavirusului

Care este impactul virusului asupra intregii lumi

Este una dintre cele mai mari industrii din lume, cu venituri de 5,7 miliarde de dolari. Este responsabil pentru aproximativ 319 de milioane de locuri de muncă, sau aproximativ una din 10 persoane care lucrează pe planetă. Și niciun sector nu riscă mai multe pierderi din noul coronavirus decat sectorul turistic.

Industria turistică a avut deja un șoc uriaș din cauza restricțiilor de călătorie și a călătoriilor anulate atât pentru afaceri, cât și pentru plăcere, dar acesta este doar începutul.
Poate fi cea mai gravă criză a industriei de la atacurile teroriste din 11 septembrie asupra Statelor Unite, potrivit unor experți.
„Este pe prima linie a declinului”, a declarat Mark Zandi, economistul principal cu Moody’s Analytics. „Este cel mai direct și imediat a avut impact”.
„Este vital. Dacă măsurați în întregime impactul călătoriilor, este mai mare decât oricare altă industrie din întreaga lume. Nicio altă industrie nu poate spune că susține 1 din 10 locuri de muncă„, a declarat Adam Sacks, președintele Travel Economics, un lider firma de cercetare care urmează industria. Firma sa a produs datele privind veniturile globale ale industriei și ocuparea forței de muncă, aceasta din urmă pentru Consiliul Mondial de Turism și Turism.


„Este parțial pentru că este o industrie atât de diversă. Cuprinde multe lucruri la care nu te gândești”, a spus Sacks. „Pe lângă companiile aeriene și hotelurile, este o parte a comerțului cu amănuntul, o parte a restaurantelor, o parte a tehnologiei.”
Efectul asupra călătoriilor crește in fiecare zi.
S-a înregistrat o scădere bruscă a călătoriilor în Pacific, nu doar către și din China, epicentrul focarului, dar și în alte țări asiatice. În această săptămână United Airlines a dezvăluit că a înregistrat o scădere aproape totală a cererii către China și aproximativ o scădere de 75% a cererii pe termen scurt pentru restul rutelor sale trans-Pacific.
Cetățenii chinezi au devenit cei mai frecventi călători la nivel mondial, cu 180 de milioane dețin pașapoarte, comparativ cu cei 147 de milioane de americani care au pașapoarte. Iar călătoriile chinezilor au fost practic oprite din cauza crizei.
Declinul în călătorii s-a extins dincolo de piața chineză.
Mai multe conferințe majore așteptate să atragă mai mult de 100.000 de vizitatori fiecare au fost anulate chiar dacă locația lor nu a înregistrat încă un focar. Acest lucru se datorează faptului că persoanele care călătoresc din întreaga lume ar putea aduce virusul la eveniment, iar persoanele infectate manifestă lent simptome.
Scăderea abruptă și imediată a dorinței de a călători este comparabilă cu ceea ce s-a întâmplat în urma atacurilor din 11 septembrie, a spus Scott Solombrino, directorul executiv al unui grup comercial. Încrederea a început să se îmbunătățească odată cu trecerea timpului după atacuri, a spus el. În cazul coronavirusului, îngrijorarea pentru călătorii crește în fiecare zi pe fondul unor noi rapoarte de focare din întreaga lume.
„Acesta afectează fundamental modul în care multe companii fac acum afaceri”, a spus el. „Dacă acest lucru se transformă într-o pandemie globală, industria ar putea pierde miliarde de dolari – un impact care va avea ramificări negative pentru întreaga economie globală.”

Crizele de sănătate din trecut, cum ar fi epidemia de SARS, indică faptul că oamenii vor fi dispuși să înceapă să călătorească din nou la normal, la scurt timp după ce există un sentiment care este sigur în acest sens, a spus Sacks.
„Călătoria la nivel global este incredibil de rezistentă”, a spus el. „Dorința și nevoia oamenilor de a călători depășesc preocupările destul de repede.”
Însă o mare parte din călătoriile care s-au pierdut deja sau vor fi anulate în săptămânile sau lunile următoare, este puțin probabil să fie compensate.
Până în prezent nu au fost anunțate reduceri profunde de locuri de muncă în industria călătoriilor. Însă milioane de lucrători și-ar putea pierde locul de muncă sau și-ar putea reduce orele, dacă cererea de călătorie continuă să fie deprimată. Acest lucru este valabil mai ales pentru locuri de muncă cu servicii mai puțin plătite, cum ar fi menținerea la hoteluri și ospătarii și chelnerițele la restaurante.
Și întrucât acei lucrători sunt nevoiți să-și reducă propriile cheltuieli, impactul încetinirii se va răspândi în economia mai largă.
„Muncitorii cu venituri mai mici vor fi loviti mai greu”, a spus Sung Won Sohn, profesor de afaceri la Loyola Marymount Unviersity. „Va trebui să-și reducă imediat cheltuielile. Acest lucru are un efect semnificativ de multiplicare în întreaga lume.” El a spus că scăderea activității economice la nivel global ar putea fi de până la 1 trilion de dolari.
Experții nu cred că succesul industriei de turism este suficient pentru a provoca o recesiune globală de la sine. Dar virusul are un efect răspândit asupra economiei globale.

Photo credit: Nicoco, Claudio Furlan

 

Vezi si : Cum afecteaza coronavirusul turismul din Romania ? 

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters