muncitori-sezonieri-cluj

Eurocontrol: România, singura țară din Europa care permite zboruri speciale cu sezonieri

Cum a fost posibil zborul de la Cluj?

Organizația Europeană pentru Siguranța Navigării Aeriene, care cuprinde 41 de state europene, a postat un document care arată că România este singura țară din lume care permite zboruri speciale charter cu muncitori sezonieri din România către oricare alt stat, iar zborurile sunt supuse și aprobării țărilor de destinație.
Astfel, Eurocontrol a prezentat acest document potrivit căruia niciun alt stat din lume nu a dat undă verde pentru asemenea zboruri speciale, în contextul pandemiei de coronavirus, cu excepția României. „Prevederile nu se aplică muncitorilor din sistemul sanitar și zona de asistență socială”, se arată în notificarea României către Eurocontrol.

Pe 4 aprilie, Guvernul României a anunțat că permite legal zborurile speciale pentru muncitorii sezonieri prin Ordonanța Militară 7.

Guvernantii acuzati ca mint

Sâmbătă, jurnalistul TVR Ionuț Cristache a acuzat Guvernul României de minciună în acest caz, cu privire la scandalul de pe Aeroportul din Cluj, deși prevederile privind plecarea muncitorilor sezonieri în Germania au fost prevăzute în OM 7 din 4 aprilie 2020 a Guvernului României, la articolul 10.

De ce cred ca mint guvernantii atunci cand ne spun ca nu stiau despre cum ar fi putut degenera situatia de la Cluj? Raspunsul il gasim in Ordonanța Militară 7 din 04.04.2020, unde la Art.10 se precizeaza:
„(1) Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație” –
Deci, colectarea muncitorilor din toate colturile tarii si transportarea lor a fost o chestiune dirijata, ca sa nu spun orchestrata de institutii ale statului pentru ca ei au creat cadrul legal pentru ce avea sa urmeze! Situatia de la Cluj evident ca putea fi evitata, daca institutiile si-ar fi facut treaba! Cum sa dai vina pe un singur manager de aroport?

Vorbim despre mii de oameni care trebuie sa treaca de filtre, trebuie sa parcurga judete, unii sute de kilometri pentru a se urca in avioane! Si astfel avem raspunsul si la intrebarea, cum e posibil ca starea de urgenta, carantina, izolarea sa nu se aplice pentru toata lume! Pai, iata, de ce ca situatia e prevazuta de ordonanta militara nr.7!”, a fost mesajul lui Ionuț Cristache.

De asemenea, pe 9 aprilie 2020, Guvernul României permite din nou zborurile speciale pentru muncitori sezonieri și prin Ordonanța Militară 8, la articolul 10.

Care este raspunsul premierului

Tot pe 9 aprilie, premierul Ludovic Orban s-a revoltat după ce a văzut imaginile de pe Aeroportul din Cluj, cu persoanele care nu au respectat regulile de distanțare socială. „Poate închideți aeroportul Cluj, domnule ministru, după ce am văzut astăzi la televizor. E inadmisibil”, i-a spus premierul ministrului Transporturilor, Lucian Bode, la începutul ședinței de guvern.

Directorul ăla se ceartă cu Consiliul Județean, am vorbit cu Consiliul Județean, au avut două tentative de schimbare a acestui manager, care au fost oprite de instanță, dar eu cred că trebuie să luăm aici toate măsurile posibile. Ministerul de Interne trebuie să demareze imediat o anchetă. Este inadmisibil ce s-a petrecut acolo.

Noi trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem să-l tragem la răspundere pe managerul aeroportului. Nici măcar nu a informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și pe prefect privitor la aceste zboruri, nu a luat nicio măsură privitoare la distanțarea fizică, privitoare la obligativitatea de asigurare a echipamentului de protecție.
Am solicitat și prefectului personal să demareze toate procedurile posibile pentru a-l trage la răspundere pe managerul de la aeroportul din Cluj”, a spus Ludovic Orban în ședința de guvern.

sursa: evz.ro

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters