overbooking-zbor

Despre zboruri overbooking: de ce, cum, când și ce drepturi avem ca pasageri

Afla ce drepturi si obligatii ai in cazul overbooking-ului

Ideea de overbooking ne sperie. Este o practică întâlnită preponderent unitățile de cazare, dar se întâmplă și la zboruri. Overselling sau overbooking este vânzarea unui bun sau serviciu volatil care depășește capacitatea reală. Overselling este o practică obișnuită în industria călătoriilor și a celor de cazare. Overbooking este o practică legala, dar în anumite condiții despre care vom vorbi mai jos.

Ideea de overbooking nu a fost inventă în România și nu este o practică a companiilor low-cost sau a hotelurilor autohtone. Overbooking-ul este practicat peste tot. Nu este o regulă și nu se întâmplă des, dar există și această situație.

DE CE a apărut overbooking-ul? Statisticile spun că există un procent infim de clienți (3%-5%) care nu se prezintă la îmbarcare pe zborurile comerciale sau nu se prezintă la unitatea de cazare. Iar companiile aeriene caută să aibă avioanele pline cu orice preț. Sau hotelierii vor să aibă toate camerele ocupate.

Dar hai să vedem CUM se întâmplă concret în industria aeronautică. Suprarezervare (overbooking) este practica prin care companiile aeriene vând mai multe bilete de avion față de numărul de locuri disponibile în avion. Astfel se încearcă compensarea situațiilor de tip no-show (atunci când un pasager, din motive independente de compania aeriană, nu apare la îmbarcare). Astfel locul lăsat liber este realocat altui călător, care nu ar putea să-și rezerve un bilet pe acel zbor.

Dar overbooking mai poate apărea și în alte situații, nu doar prin mai multe bilete vândute. Overbooking poate apărea când se schimbă aeronava de la una cu mai multe locuri la una cu mai puține locuri. Aici au fost câteva cazuri și la TAROM. Mai apare când sunt comasate 2 sau mai multe zboruri. Mai sunt și astfel de practici, când compania aeriană decide să nu opereze anumite zboruri pentru că sunt puțini pasageri, dar îi adună pe toți pe un zbor comun și se întâmplă să mai lase pe afară.

Regulamentul UE în cazul zborurilor suprarezervate:
Dacă v-ați prezentat la timp la check-in cu o rezervare valabilă și cu documentația de călătorie necesară și vi se refuză îmbarcarea din cauza suprarezervării sau din motive operaționale și nu doriți să renunțați de bună voie la locul dumneavoastră, aveți următoarele drepturi:

Despăgubiri – refuzul la îmbarcare din cauza suprarezervării
Sumă în EUR Distanța
250 Până la 1 500 km
400 Peste 1 500 km în UE și toate celelalte zboruri între 1 500 și 3 500 km
600 Peste 3 500 km
Dacă vi se refuză îmbarcarea, aveți întotdeauna dreptul la despăgubiri.

Refuzul la îmbarcare din cauza suprarezervării – rambursare, redirecționare, găsirea unui zbor alternativ
Compania aeriană trebuie să vă ofere posibilitatea de a alege una din următoarele variante:

  • rambursarea prețului biletului și, dacă aveți un zbor de legătură, un zbor de întoarcere, cu prima ocazie, către aeroportul de plecare
  •  redirecționarea către destinația finală cu prima ocazie sau
  • redirecționarea la o dată ulterioară agreată de dumneavoastră, în condiții de transport comparabile și în funcție de locurile disponibile.
    Din momentul în care ați optat pentru una din aceste variante, nu mai aveți niciun drept în raport cu celelalte două. Totuși, compania aeriană poate să vă ofere despăgubiri în funcție de distanța de zbor și de întârzierea înregistrată în raport cu ora de sosire prevăzută inițial.

 

Călătorii plăcute și fără overbooking!
SPER că acum e clar pentru toată lumea cum stă treaba cu overbooking. Știu, e o situație neplăcută. Dar înainte să vă plângeți pe facebook și pe alte canale sociale, căutați să vă rezolvați problema corespunzător și conform drepturilor pe care le aveți. Dacă simțiți că nu va sunt respectate drepturile, depuneți plângere la compania aeriană, la autoritățile abilitate. ATENȚIE! Avem drepturi, dar avem și obligații!

Sursa: airlinestravel.ro

Vezi si : Zile libere in 2020

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters