Travel for business, stay for pleasure!

orban-horeca

Întâlnire de gradul zero între Ludovic Orban şi reprezentanţii HoReCa

Care sunt solutiile gasite de premier

Reprezentanţii din industria HoReCa s-au întâlnit ieri, 6 mai, cu Premierul Ludovic Orban pentru a discuta despre problemele acestei industrii, una dintre cele mai lovite de pandemia de Covid-19. În România există 36,000-40.000 de restaurante, cafenele şi baruri, cu afaceri cumulate de 15-17 mld. lei. Mai mult, circa 350.000 de oameni lucrează în domeniu. De circa două luni industria e blocată, mai exact localurile sunt închise, fiind funcţională doar zona de livrare.

Cu ocazia întâlnirii au fost puse pe tapet zece probleme presante, o parte găsindu-şi rezolvarea, o parte fiind amânate pentru o dată ulterioară.

1. Redeschiderea restaurantelor barurilor şi cafenelor

Date de deschidere se va stabili cu ocazia următoarei întâlniri de pe 18 mai. Aceste localuri nu au primit ok-ul pentru a se redeschide odată cu saloanele de coafură, cu clinicile stomatologice şi cu muzeele.

2. Se va mentine şomajul tehnic?

Da, şi după ridicarea stării de urgenţă statul va continua să susţină plata salariaţilor trimişi în şomaj tehnic. Circa 90% dintre angajaşi sunt ţn această situaţie.

3. Ce se întâmplă cu salariile după?

Statul va achita între 35 şi 45% din salarii dupa deschidere, când restaurantele, cafenelele şi barurile vor funcţiona la relanti.

4. Scutirea impozitului specific pentru 2020

Jucătorii din industrie vor fi scutiţi de la plata lui.

5. Plata taxelor şi impozitelor din 2020

Plata taxelor şi impozitelor din acest an se va achita în 2021 sub forma a 12 rate egale.

6. Legislaţie pentru autorităţi locale

În discuţie s-a amintit posibilitatea ca primarii să poată acorda scutiri de taxe locale.

7. Granturi pentru restaurante în funcţie de taxele platite

Jucătorii HoReCa vor putea primi granturi care să le asigure capitalul de funcţionare şi investiţii în funcţie de taxele plătite.

8. Sprijin pentru condiţiile impuse de pandemie din parte autorităţilor

Angajaţii din HoReCa vor trebui să poarte mănuşi, măşti, iar localurile vor trebui dotate de scannere de temperatură sau dezinfectant. Acestea toate sunt costuri pentru jucători. Cu ocazia întâlnirii s-a discutat despre sprijinul acordat de stat

9. Garantare credit furnizor prin FMCG

Aceasta a fost o altă problemă pusă pe tapet.

10. Ce se întâmplă cu chiriile

Se va face o analiză pentru a se vedea cu cât pot să se corecteze acestea pentru ca localurile să poată funcţiona cu vânzări mai mici.

Sursa: zf.ro

Vezi si: Șapte lucruri de care hotelierii trebuie să tina cont în timpul COVID-19

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters