Turiștii care vor să plece de la 1 iulie în vacanță în Grecia, trebuie să completeze online un formular

Formularul trebuie completat online

UPDATE:   ACCESUL PE CALE RUTIERĂ:

ATENȚIE! Conform ultimului anunț al autorităților elene în perioada 1-15 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul elen în scop de vizită/turistic se face doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) –  Promachonas (Republica Elenă), în timp ce pentru celelate categorii de călătorii esențiale (serviciu, afaceri, studii, scopuri medicale, etc) traficul esential se poate desfășura prin orice PCTF (Nymfeia, Krystallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni).

Ieșirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră, cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment fără preaviz:

  • Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria)
  • Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria)
  • Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord)

La intrarea în Republica Elenă străinii sunt obligați să prezinte fie codul QR, fie mesajul de confirmare primit.

Conform planului anuntat de cateva saptamani bune, Grecia trece la faza 2 a liberalizarii turismului – din 1 iulie se va putea calatori spre insule si relua cursele aeriene spre Creta, Rhodos, Corfu, Santorini si celelalte insule.

In total, de la 1 iulie, 27 aeroporturi vor fi redeschise traficului international gata sa primeasca turisti alaturi de 7 puncte rutiere si 7 porturi. Dar Atena incepe sa fie speriata de cresterea numarului de cazuri inregistrat in ultima saptamana cam in toata Europa – de la Kiev (unde s-a batut recordul de cazuri) la Lisabona (unde s-au introdus noi masuri de lockdown), de la Belgrad (unde ministrul apararii si presedintele Parlamentului s-au infectat, iar orasul Kragujevac a reintrodus starea de urgenta) pana in Suedia (unde epidemia nu mai poate fi stapanita).

Guvernul grec a anuntat ca primeste turisti din 29 tari inclusiv Romania, in cazul acestora efectuandu-se teste aleatorii. Pentru alte 5 tari, testele sunt obligatorii pentru toti turistii. Dar noul sistem va inlocui sistemul de testare aleatorie, incercand sa „prinda” majoritatea cazurilor de calatori infectati cu COVID-19.

Deci, de la 1 iulie pentru a putea intra pe teritoriul Greciei, trebuie sa completezi urmatorul o declaratie on-line pe urmatorul site: https://travel.gov.gr/#/form

Aici vei completa date personale, inclusiv modalitatea cu care vei sosi in Grecia, dar si tarile vizitate in ultimele 15 zile. Vei primi un numar (un bar-code) care trebuie prezentat la punctul de frontiera. De asemenea si pe unde vei intra in Grecia, prin ce punct de frontiera. Se va cunoaste capacitatea de testare la fiecare punct de frontiera si vor fi alesi pasagerii cu cel mai mare risc de infectare pentru a fi testati, deci testarea nu va mai fi aleatorie.

grecia-formular-1iulie

Astfel, daca punctele de testare de pe aeroportul din Atena au o capacitate de 1000 teste pe zi, vor fi alesi 1000 pasageri veniti din tarile cu cel mai inalt risc de infectare. Desi presa elena vorbeste doar de aeroporturi, pe site esti intrebat si daca intri pe cale rutiera, deci probabil sistemul se va aplica si la granitele rutiere ale Greciei.

Purtarea mastii, obligatorie la frontiera

Daca ajungeti in Grecia cu yacht-ul sau vaporul, la fel, veti fi indrumati catre zona de verificare a codului QR. In functie de QR, turistii vor fi directionati catre o zona de verificare suplimentara sau vor putea merge mai departe.

Turistii pentru care se decide testarea pentru COVID-19 trebuie sa stea 24 de ore in autoizolare la destinatia din Grecia trecuta in formularul PLF, pana la sosirea rezultatelor testelor. Atentie, indiferent de modul de intrare in Grecia, la granita, in timpul interactiunii cu lucratorii vamali si politia de frontiera, purtarea mastii este obligatorie. 

Vezi si: Wizz Air anunta 8 rute noi din Bucuresti, Mykonos si Santorini sunt printre ele

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters