Destinații din România: ce poți face în Banat

Cateva locuri de vizitat in zona Banatului

Banat poate oferi vizitatorilor multe de văzut: amprente ale unei istorii multiculturale, o Capitală culturală europeană desemnată și parcuri naturale impresionante. Vă prezentăm mai jos câteva dintre atracțiile de top din această zonă a țării.

Capitala informală a regiunii, Timișoara a fost de-a lungul istoriei sale un amestec de culturi și etnii. Ziarul în limba germană Temeswarer Nachrichten a fost tipărit aici în 1771, iar orașul, desemnat Capitală Europeană a Culturii în 2023, are încă trei teatre de stat din trei limbi diferite.

Straturi de istorie otomană și habsburgică așteaptă să fie descoperite în oraș, începând cu Piața Unirii, remarcându-se prin arhitectura sa barocă. Catedrala Sf. Gheorghe, datând din secolul al XVIII-lea, se înalță peste piață, unde se găsește și Palatul Baroc, care găzduiește Muzeul de Artă Timișoara. Muzeul găzduiește artă românească și europeană, precum și o colecție de lucrări ale pictorului român Corneliu Baba. De asemenea, în piață se află un ansamblu de clădiri aparținând Episcopiei Sârbe, un alt indiciu al structurii multietnice a regiunii.

În apropiere se află Bastionul Theresia, singurul care rămâne în picioare din cele nouă din cetatea construită în oraș între 1732 și 1761 și demolată la începutul secolului al XX-lea. Astăzi găzduiește locuri pentru evenimente și Muzeul Național al Banatului.

O altă clădire impresionantă din oraș, mărturie a istoriei sale seculare, este Castelul Huniade, ridicat într-o primă formă începând cu secolul al XIV-lea și datorându-și aspectul actual lucrărilor întreprinse în secolul al XIX-lea. Nu este deschis pentru vizitatori, deoarece a fost închis pentru lucrări de renovare planificate de ceva timp.


În Piața Libertății orașului (Piața Libertății), aliniată cu clădiri istorice de uz militar, arheologii au descoperit, la sfârșitul anului 2013, ruinele unei băi otomane despre care se crede că are o vechime de 400 de ani. În 2015, autoritățile locale au decis să le acopere pentru a le ajuta în conservarea lor și au pus în schimb indicatoare care să alerteze prezența sa.


Pentru a explora istoria recentă a orașului și a țării, o vizită obligatorie este Muzeul Memorial al Revoluției, care afișează documente și obiecte legate de Revoluția din 1989. Timișoara a fost denumită „primul oraș liber”, deoarece Revoluția din 1989 a început aici. 

Băile Herculane – un loc din Banat care a primit atenție pentru patrimoniul său arhitectural care are nevoie de renovare. Documentat încă din perioada romană, și-a văzut apogeul în secolul al XIX-lea, când a fost vizitat nu numai pentru izvoarele sale termale, ci și pentru opțiunile culturale și de agrement. Punctul culminant al părții istorice a orașului este ansamblul format din Băile Neptun, Cazinoul și Hotelurile Traian și Decebal.

Începând cu anii 1970, în stațiune au fost construite noi facilități, modelate conform cerințelor arhitecturale ale vremii, iar clădirile istorice au fost abandonate. O inițiativă a unui grup de studenți în arhitectură, Herculane Project, își propune să salveze și să reînvie patrimoniul orașului, făcând din stațiune un loc mai atractiv pentru vizitatori.

 

Banatul găzduiește, de asemenea, Gărâna, satul în care se desfășoară un festival de jazz în aer liber din 1997. Evenimentul este unul dintre cele mai mari de acest fel din Europa de Sud-Est, cu o gamă de nume mari ale muzicii de jazz. De-a lungul anilor, Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer și mulți alții au concertat la Gărâna. Locația festivalului este aproape de Parcul Național Semenic, o zonă protejată de păduri, lacuri și râuri, care poate fi explorată pe jos sau cu bicicleta.


O parte din istoria Banatului este grupul germanic al șvabilor (șvabi în România), care au stabilit zona după ce a devenit parte a imperiului habsburgic. Unele dintre satele din jurul Timișoarei sunt locurile pentru a urmări acea istorie, iar printre acestea se numără Charlottenburg. Cunoscut pentru forma sa rotundă, este una dintre primele localități din țară dezvoltate conform unui plan urbanistic.  În apropiere se află o altă locație în care s-au stabilit șvabii – Altringen, un sat numit după contele Karl Ignaz Clary-Aldringen, guvernator civil al Banatului. În zonă, turiștii pot vedea și ce a mai rămas din Cetatea Șoimoș, construită într-o primă formă spre sfârșitul secolului al XIII-lea, pe malul râului Mureș.


Fanii plimbărilor lungi în natură vor găsi parcuri naturale spectaculoase în Banat, oferind o mulțime de trasee turistice care traversează zone pitorești. Printre acestea se numără Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei-Beusnița și Parcul Național Domogled – Valea Cernei. Numeroase rezervații naturale se adaugă la aceasta, oferind vizitatorilor posibilitatea de a descoperi chei spectaculoase, lacuri carstice, peșteri și biodiversitatea zonei.

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters