grecia-concediu

Cum arata sezonul turistic în Grecia. Plajele preferate de români sunt pustii în această perioadă

Plajele sunt fara "aglomeratia sociala"

Începutul sezonului turistic în Grecia este unul foarte trist. Ţara a luptat cu destul de mult succes împotriva pandemiei de COVID, însă mulţi şi-au anulat vacanţele rezervate, speriaţi când au aflat că ar putea fi testataţi pentru coronavirus.

Sau că ar putea aştepta, ore în şir, la singurul punct de trecere a frontierei terestre cu Bulgaria, deschis de autorităţile greceşti. Thassos, una dintre insulele cele mai căutate de români, este aproape pustie zilele acestea.

Nu vă place înghesuiala pe plajă? Aţi vrea să leneviţi la soare şi să auziţi doar susurul valurilor? Fără să vă agaseze gălăgia din jur, sau muzica ce răsună prea tare? Chiar aşa poate arăta, în aceste zile, o vacanţă la Thassos, mai ales în Pefkari, pe coasta de sud a insulei.

Dar visul de linişte şi pace al turistului care fuge de “aglomeraţia socială” este coşmarul proprietarilor de localuri şi pensiuni. La multe dintre acestea este pus lacătul. La fel şi la prăvălii, chiar şi la frigiderele cu îngheţată. Iar puţinele restaurante deschise sunt aproape goale.

Elisavet Hristopoulou, proprietar pensiune: “Trebuie să păstrăm distanţa. Eu sunt obişnuită să îmi îmbrăţişez oaspeţii, îi sărut la sosire pe cei mai mulţi dintre ei. Acum, nu ne apropiem, doar ne salutăm de la distanţă. Şi mi-e greu să mă comport aşa.”

De departe, însă, aceasta nu e cea mai mare problemă a doamnei Elsa, proprietară a unei pensiuni cu restaurant. Are timp berechet să admire priveliştea fabuloasă a mării, pentru că, deocamdată, oaspeţii se lasă aşteptaţi.

Elisavet Hristopoulou, proprietar pensiune: “Diferenţa este uriaşă. Abia la sfârşitul lui iunie am început sezonul, altădată începeam din mai, aşa că am pierdut mai bine de o lună. Şi avem prea puţini turişti, puţini în camere, puţini pe plajă. Cred că jumătate, în comparaţie cu ce era anul trecut.”

Pe plajă, şezlongurile sunt dezinfectate după fiecare turist. Umbrelele au fost rărite, la patru metri una de alta. Într-un singur loc nu se pot aduna mai mult de şase persoane. Cine nesocoteşte regulile, riscă amenzi care pornesc de la 100 de euro, dar pot ajunge chiar la 5.000 de euro!

La intrarea în restaurante, clienţii sunt obligaţi să-şi cureţe mâinile cu dezinfectant. Iar la o masă nu pot sta mai mult de 6 persoane.

Măcar să se aglomereze, oftează Panayotis, care deţine un hotel şi o tavernă.

Panayotis Houhoulis, proprietar restaurant: “Mulţi oaspeţi care îşi făcuseră rezervări pentru iunie le-au anulat. Aveam rezervată 80% din capacitatea de cazare, pentru iunie, dar 95% dintre cei pe care îi aşteptam şi-au anulat vacanţele. Iunie e o lună pierdută. Acum zece ani Grecia era într-o mare criză financiară şi cu greu am revenit la normal. Speram la un sezon grozav, pentru că am avut multe rezervări în iarnă. Dar a apărut acel inamic invizibil, cu care nu ne putem lupta.”

Potrivit estimărilor specialiştilor, veniturile din turism în Grecia ar putea fi, anul acesta, în cel mai bun caz, 30% din veniturile lui 2019.

Guvernul de la Atena a lansat o campanie de informare în privinţa regulilor sanitare pentru pasageri, după ce aeroporturile Greciei, inclusiv cele din insule, s-au redeschis pentru zboruri internaţionale directe.

Grecia primeşte călători din 27 de ţări ale Uniunii Europene şi încă 14 considerate sigure în privinţa nivelului de transmitere a coronavirusului. Însă zborurile directe din Marea Britanie şi Suedia nu vor fi reluate mai devreme de 15 iulie.

Vezi si: Lista țărilor europene care prelungesc restricțiile pentru România după deschiderea frontierelor

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters