grecia-turism-iulie

Condițiile actuale de călătorie în Grecia

Verifica aici conditiile oficiale

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Republica Elenă că, începând cu data de 1 iulie 2020 și până la 31.08.2020, toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată  fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară, cu mențiunea că pana pe data de 5 iulie 2020 este permisa intrarea cu PLF completat la check-in (transport aerian), iar începând cu data de 6 iulie 2020, pasagerii care sosesc cu avionul trebuie sa aiba PLF completat cu 48 de ore in prealabil.

După completare, solicitanții vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă. Rămân obligatorii măsurile generale de prevenție (purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor) și de distanțare socială. Pot fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19, situație în care, persoana testată trebuie să aștepte, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic, rezultatul testului. Persoana testată este contactată telefonic doar în situația în care rezultatul testului este pozitiv, fiind apoi plasata in carantină cu suportarea cheltuielilor aferente de către statul elenRefuzul efectuării testării se sancționează cu amendă în cuantum de 500 euro. De asemenea, în cazul în care o persoană este testată pozitiv și supusă unor măsuri specifice de izolare și nu respectă aceste dispoziții, este sancționată cu amendă de până la 5000 de euro.

ACCESUL PE CALE RUTIERĂ:

ATENȚIE! Conform ultimului anunț al autorităților elene în perioada 1-15 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul elen în scop de vizită/turistic se face doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) –  Promachonas (Republica Elenă), în timp ce pentru celelate categorii de călătorii esențiale (serviciu, afaceri, studii, scopuri medicale, etc) traficul esential se poate desfășura prin orice PCTF (Nymfeia, Krystallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni).

Ieșirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră, cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment fără preaviz:

 • Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria)
 • Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria)
 • Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord)

La intrarea în Republica Elenă străinii sunt obligați să prezinte fie codul QR, fie mesajul de confirmare primit.

ACCESUL PE CALE AERIANĂ:

 • Zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Grecia.
 • Pot fi aplicabile restricții suplimentare privind călătoriile neesențiale dinspre statele terțe, precum și din Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda, în conformitate cu eventuale recomandări ale Uniunii Europene.
 • Sunt interzise până la 15 iulie 2020 zborurile directe din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Suedia.
 • La îmbarcare pasagerii sunt obligați să prezinte, pe lângă documentele de călătorie și bilete și codul QR sau mesajul de confirmare primit, în caza contrar fiindu-le refuzată îmbarcarea la bordul aeronavei.

Zborurile efectuate pe aeroportul din Atena:

 • Pasagerii sosiți cu zboruri de pe aeroporturi de origine care NU se află pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau care NU provin din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania și Macedonia de Nord pot fi supuși în mod aleatoriu unui test, fiind mai apoi liberi să se deplaseze către destinația finală, unde vor aștepta rezultatul testului. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul plasat în carantină timp de 14 zile. România intră în această categorie.
 • Pasagerii care sosesc cu un zbor de pe un aeroport aflat pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania și Macedonia de Nord vor fi testați în mod obligatoriu la sosire. Este obligatorie șederea pentru o noapte fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reședință la alegere (în Atena). Dacă rezultatul testului este negativ, pasagerii se pot deplasa către destinația finală. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul este plasat în carantină timp de 14 zile.

Zborurile efectuate pe aeroportul din Salonic:

 • Toți pasagerii vor fi testați la sosire. Este obligatorie șederea pentru o noapte, fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reședință la alegere (în Salonic), până la obținerea rezultatului testului, după care se aplică procedura menționată anterior. 

ACCESUL PE CALE MARITIMĂ: 

 • Este permis accesul tuturor tipurilor de nave de transport. Accesul persoanelor care doresc să intre în Republica Elenă pe cale maritimă este permis doar prin  porturile Patra și Igoumenitsa, acestea operand și curse de feribot.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Începând cu data de 1 iulie, oricare dintre vizitatorii/pasagerii care vor sosi pe cale aeriană, rutieră sau maritimă în Grecia pot fi supuși unor teste aleatorii la sosire. După ce a fost testat, pasagerul este liber să se deplaseze la destinația finală, unde va aștepta rezultatul testului.
 • În cazul unui rezultat pozitiv, aceștia vor fi contactați de către autoritățile elene și plasați în carantină pentru 14 zile, costurile fiind suportate de către statul grec. 
 • Tuturor persoanelor care doresc să intre pe teritoriul Greciei le este recomandat să consulte informațiile disponibile pe website-ul Visit Greece (http://www.visitgreece.gr). Totodată, este disponibilă , în mod gratuit, aplicația “Visit Greece”, care va putea fi descărcată înainte sau la sosirea în Grecia.
 • Vizitatorii trebuie să completeze (cu 48 de ore înaintea călătoriei) un formular Passenger Load Factor / PLF, cu datele de contact din Grecia. Acest formular este disponibil pe site-ul https://travel.gov.gr.    

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Facilitățile modulare și unitățile sanitare de pe insule vor funcționa neîntrerupt, personalul medical fiind sprijinit de ONG-uri și voluntari antrenați pentru oferirea de prim-ajutor persoanelor infectate cu COVID-19.

 • Au fost deschise plajele organizate, cu respectarea măsurilor de distanțare socială, iar protecția civilă, poliția locală și municipală colaborează cu primăriile și cu mediul de afaceri pentru a-i sfătui pe turiști și pe angajații din sectorul turistic asupra măsurilor de igienă, protecție și distanțare.
 • Au fost reluate pelerinajele la mănăstiri (inclusiv Muntele Athos). 
 • Sunt operabile cursele interne de feribot, între insule și Grecia continentală. 
 • Parcurile publice, grădinile, siturile arheologice, grădinile zoologice au fost deschise începând cu data de 18 mai.
 • De asemenea, începând cu data de 11 mai s-au deschis toate magazinele și unitățile comerciale, iar începând cu 1 iunie restaurantele, cafenelele, inclusiv cele din pensiuni și alte astfel de facilități, dar numai cu asigurarea spațiilor de servit în aer liber, asigurarea unei distanțe de 2 m între mese, respectiv a prezenței a maxim 4 persoane la o masă. 
 • Pentru semnalările/informațiile referitoare la COVID-19, este instituit un număr de urgență (1135), operațional 24/24 ore, precum și o hartă interactivă cu informații actualizate: https://coronavirus.pineza.eu/.

Eventualele disfuncționalități legate de nerespectarea măsurilor de prevenție de către operatorii unităților de cazare pot fi semnalate la numărul de telefon  1572 al Ministerului Turismului din Republica Elenă.

Ghidul lucrătorului român în Grecia poate fi accesat aici: http://atena.mae.ro/local-news/1224.

Condiții de intrare și regim de ședere

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Elenă.

Intrarea în Republica Elenă este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pentru verificarea condițiilor particulare de intrare și ședere prevăzute de legislația elenă, vă recomandăm consultarea informațiilor oficiale furnizate de autoritățile elene:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Atena sau Consulatului General al României la Salonic și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

sursa: mae.ro

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters