Cheile Banitei sunt un obiectiv turistic pe cat de spectaculos si usor accesibil, pe atat de putin cunoscut. Daca te afli pe drumul dintre Petrosani si Simeria (DN 66) merita sa te opresti sa vizitezi cheile, mai ales ca nu o sa iti ia mai mult de 30 de minute.
Nu este deloc complicat să ajungi la chei, îţi trebuie doar reperul potrivit, iar cel mai uşor de recunoscut este staţia de benzinărie ponosită ce se găseşte pe partea dreaptă a drumului DN66, după intrarea în Băniţa venind dinspre Petroşani. Aici se desprinde un drum la dreapta şi după vreo 200 m este o parcare neamenajată, lângă fosta cabană Peştera Bolii, unde poţi lăsa maşina. Să nu te dezamăgească peisajul antropizat dezolant şi abandonat din preajma parcării, căci imediat ajungi la partea spectaculoasă.
Urmând cursul pârâului, în 300 m ajungeti la primii pereţi sculptaţi ai cheilor, de unde începe distracţia, cum altfel decât direct prin apă, căci vremea e numai bună, apa nu e prea rece, alt traseu nu există şi aşa loc inedit e de neratat!
Sfat: pentru a parcurge cheile mai uşor îţi sunt recomandati o pereche de pantofi de apă sau o pereche de tenişi/bocanci pe care eşti dispus să îi uzi. De asemenea se recomanda să vizitezi cheile vara, când temperatura apei e acceptabilă şi debitul mic.
La intrarea în chei apa e până la glezne, dar pe măsura ce pereţii de calcar cresc şi apa îi urmează, ajungând până la genunchi sau peste. Oricum traversarea cheilor de multe ori oamenii o fac cu ochii mai mult pe sus, spectacolul formelor sculptate de pârâul Jupâneasa în calcarele mezozoice fiind amplificat de jocuri de lumini şi umbre şi surplombele pline de vegetaţie, un peisaj rupt parcă dintr-o altă lume.
Peştera Bolii este săpată în calcarele jurasice din dealul Bolii de către pârâul Jupâneasa, având aspectul unui tunel străbătut de pârâul subteran pe toată lungimea. Printr-un portal spectaculos de 10 m înălţime şi 20 m lăţime se pătrunde în galeria principală, ce măsoară 455 m lungime.
Este singura peşteră din ţară unde se poate observa străpungerea în totalitate de către o apă curgătoare a obstacolului din roca calcaroasă, ambele guri ale peşterii putând fi observate de către turişti.
Cele două mari deschideri de la extremităţile galeriei fac ca temperatura aerului din peşteră să urmeze fidel oscilaţiile diurne şi sezoniere ale temperaturii aerului de la exterior, galeria fiind traversată permanent de un puternic curent de aer, motiv pentru care peştera este săracă în formaţiuni.
Numele peșterii vine probabil de la familia Bolia care a deţinut încă din secolul al XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă.
Acustica deosebită a sălii face ca peştera să devină locul de desfăşurare a unor evenimente culturale periodice.
Accesul se face din drumul DN 66, la 6 km nord de Petroşani, către Haţeg. De aici există un drum asfaltat care duce la peşteră, indicator existând la intersecţia cu drumul DN 66.
Traseu turistic este iluminat şi accesibil. Nu este nevoie de echipament special ci doar de îmbrăcăminte adecvată temperaturii din peşteră.
Cabana Pestera Bolii (loc destinat mai mult petrecerilor ample), la poalele muntelui calcaros pe care se afla urmele cetatii dacice de la Pestera Bolii. La limita din stanga a imaginii este intrarea din amonte in Cheile Banitei. Drumul neasfaltat din primul plan se desprinde din soseaua 66 si face vreo 200 de metri pana la cabana.
Va uram un week-end plin de aventuri si asteptam poze din expeditiile voastre!
Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters