Cheile-banitei

Cheile Băniței – apă, stâncă, sculptură

Ce poti face intr-un week-end

Cheile Băniței

Cheile Banitei sunt un obiectiv turistic pe cat de spectaculos si usor accesibil, pe atat de putin cunoscut. Daca te afli pe drumul dintre Petrosani si Simeria (DN 66) merita sa te opresti sa vizitezi cheile, mai ales ca nu o sa iti ia mai mult de 30 de minute.

Nu este deloc complicat să ajungi la chei, îţi trebuie doar reperul potrivit, iar cel mai uşor de recunoscut este staţia de benzinărie ponosită ce se găseşte pe partea dreaptă a drumului DN66, după intrarea în Băniţa venind dinspre Petroşani. Aici se desprinde un drum la dreapta şi după vreo 200 m este o parcare neamenajată, lângă fosta cabană Peştera Bolii, unde poţi lăsa maşina. Să nu te dezamăgească peisajul antropizat dezolant şi abandonat din preajma parcării, căci imediat ajungi la partea spectaculoasă.

 Urmând cursul pârâului, în 300 m ajungeti la primii pereţi sculptaţi ai cheilor, de unde începe distracţia, cum altfel decât direct prin apă, căci vremea e numai bună, apa nu e prea rece, alt traseu nu există şi aşa loc inedit e de neratat! 🙂

Sfat: pentru a parcurge cheile mai uşor îţi sunt recomandati o pereche de pantofi de apă sau o pereche de tenişi/bocanci pe care eşti dispus să îi uzi. De asemenea se recomanda să vizitezi cheile vara, când temperatura apei e acceptabilă şi debitul mic.

La intrarea în chei apa e până la glezne, dar pe măsura ce pereţii de calcar cresc şi apa îi urmează, ajungând până la genunchi sau peste. Oricum traversarea cheilor de multe ori oamenii o fac cu ochii mai mult pe sus, spectacolul formelor sculptate de pârâul Jupâneasa în calcarele mezozoice fiind amplificat de jocuri de lumini şi umbre şi surplombele pline de vegetaţie, un peisaj rupt parcă dintr-o altă lume.

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters