patronate-turism

Apel pentru salvarea economica a turismului din Delta Dunarii si de pe litoral

Care sunt cerintele operatorilor turistici pentru a-si salva afacerile

Operatorii turistici din Delta Dunării şi de pe litoralul Mării Negre lansează un apel pentru salvarea economică a turismului dobrogean, spunând că există riscul ca 100% din firme să dea faliment.

„Ţinând cont de situaţia dezastruoasă în care sunt în prezent operatorii turistici din Delta Dunării şi de pe litoralul Mării Negre, veniţi după cinci-şapte luni de venituri zero, perioadă în care tot profitul încasat în 2019 l-au investit pentru creşterea gradului de satisfacţie a turiştilor şi pentru cheltuieli cu personalul, Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, căreia i s-a alăturat industria ospitalităţii din judeţul Constanţa, depune eforturi pentru a conştientiza Guvernul României asupra situaţiei dramatice în care se află aceste întreprinderi sociale şi angajaţii lor”, arată un comunicat al Organizaţiei Patronale Mamaia Constanţa.

Printre principalele măsuri pe care le solicită organizaţia, care ar soluţiona situaţia curentă, sunt:

1. Toate firmele din turism şi activităţile conexe acestora din Delta Dunării şi de pe litoral să fie declarate automat ca fiind în stare de urgenţă, fără necesitatea eliberării unui certificat.

2. Suspendarea plăţilor pentru utilităţi (gaz, energie, telefon, internet, etc.) până la data de 31 martie 2021 sau până la data în care această situaţie se va stabiliza, iar companiile vor începe să obţină venituri. Reeşalonarea acestor datorii după data de 31 martie 2021, pe o perioada cuprinsă între 3 şi 5 ani.

3. Suspendarea plăţilor tuturor datoriilor către bugetul de stat şi bugetele locale, atât pentru firme, cât si pentru angajaţii din domeniu, până la data de 31 martie 2021.

4. Suspendarea Ordonanţei Nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, astfel încât să existe posibilitatea de a returna clienţilor contravaloarea pachetelor turistice prin vouchere pe care să le folosească în următorii doi ani, în caz contrar operatorii economici vor intra în insolvenţă.

5. Acordarea urgentă de către băncile de stat (CEC şi EximBank) sau băncile private, a creditelor garantate de stat sută la sută şi în limita a 300% din cifra de afaceri/rulaj încasări (în cazul agenţiilor de turism) pe anul 2019, pentru capital de lucru, cheltuieli necesare întreţinerii, plata salariilor şi furnizorilor, credite de investiţii cu dobândă 0% si perioadă de graţie de minim un an. Această masură ar putea salva societăţile, le-ar putea permite să facă investiţii, atât în modernizare, retehnologizare, extinderea capacităţilor, cât şi investiţii în alte domenii pentru a le asigura venituri până când turismul va putea fi relansat. Această masură le-ar permite să se salveze de la faliment, să-şi păstreze angajaţii şi să atragă o parte din forţa de muncă disponibilizată in aceasta perioadă.

6. Acordarea unei indemnizaţii sub formă de ajutor de stat pentru toate firmele din turism şi domeniile conexe, inclusiv PFA-uri, de sută la sută din profitul declarat la sfârşitul anului 2019.

7. Acordarea de indemnizaţii sub formă de ajutor de stat, la nivelul salariului minim pe economie, tuturor angajaţilor acestor fime, inclusiv PFA-uri. 8. Eliberarea de urgenţă şi prin procedură simplificată, în maxim 5 zile, a oricăror autorizaţii şi avize, necesare pentru investiţii noi, prin declaraţie pe poprie răspundere, de către un birou unic înfiinţat de urgenţă pe lângă primării. Această masură, alături de creditarea cu prioritate a acestor societăţi, va permite ieşirea din situaţia de criză, le va crea perspective de viitor, va ajuta la păstrarea locurilor de munca, va

 8. Eliberarea de urgenţă şi prin procedură simplificată, în maxim 5 zile, a oricăror autorizaţii şi avize, necesare pentru investiţii noi, prin declaraţie pe poprie răspundere, de către un birou unic înfiinţat de urgenţă pe lângă primării. Această masură, alături de creditarea cu prioritate a acestor societăţi, va permite ieşirea din situaţia de criză, le va crea perspective de viitor, va ajuta la păstrarea locurilor de munca, va ajuta economia locală să se dezvolte după perioada de pandemie de Corona Virus.

Începând de săptămâna aceasta, organizaţia va trimite în fiecare zi Guvernului, spre implementare, aceste set de măsuri, iar începând de săptămâna viitoare, fiecare societate afectată, care este de acord cu măsurile propuse, va trimite, la rândul său, solicitări pe email către Guvern, până când acesta se va apleca şi asupra problemelor, va înţelege situaţia în care se află, diferită de situaţia colegilor din restul zonelor turistice şi va acţiona în consecinţă.

Sursa: ziuaconstanta.ro 

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters