Aeroport-Craiova-1

Aeroportul Craiova va fi extins. A depășit 500.000 de călători

Cat vor costa investitiile

Aeroportul Internațional Craiova va fi extins cu noi terminale, lucrările urmând a fi finanțate cu fonduri europene. În acest sens, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, și vicepreședintele Cosmin Vasile s-au întâlnit cu reprezentanții Aeroportului Internațional Craiova (AIC) și cu echipa proiectantului desemnat să elaboreze documentația pentru demersul de extindere a AIC, prin construirea unor noi terminale și realizarea infrastructurii aferente. În vederea derulării acestei investiții complexe urmează să fie solicitată finanțare din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Obiectiv de importanță majoră pentru Oltenia

„După cum a reieșit și în cadrul discuțiilor noastre, creșterea spectaculoasă a volumului de activitate la Aeroportul Internațional Craiova impune intrarea într-o nouă etapă pentru dezvoltarea acestui obiectiv strategic, de importanță majoră pentru regiunea Oltenia. Trebuie să menționez, în acest sens, că anul trecut a fost depășit pentru prima dată pragul de 500.000 de călători, AIC înregistrând în 2019 un trafic total de 514.544 de persoane. Demersul pe care ni l-am propus, alături de conducerea aeroportului, și care este inclus, de altfel, și în Master Planul General de Transport al României vizează realizarea unui pachet de investiții, în centrul cărora se află construirea unui nou terminal de pasageri, care să răspundă pe deplin exigențelor internaționale în domeniu”, a punctat Prioteasa.

12 locuri pentru aeronave, terminal pentru transport marfă și o autogară

Noul terminal va fi prevăzut cu propria platformă de îmbarcare-debarcare, cu cel puțin 12 locuri pentru aeronave și o zonă specială pentru degivrarea avioanelor. De asemenea, prin proiect va fi amenajată o parcare destinată autoturismelor și o autogară pentru mijloacele de transport în comun.
În paralel, va fi construit și un terminal pentru transportul de marfă. Totodată, investițiile vor mai include reabilitarea și extinderea infrastructurii de mișcare – suprafețele de rulare pentru aeronave și reconfigurarea sistemului de balizaj. Cei de la CJ Dolj spun că, data fiind amploarea proiectului, realizarea sa nu ar putea fi asigurată din bugetul propriu al CJ Dolj. De aceea, documentația care va fi elaborată de proiectant și care presupune o serie de studii, expertize, analize și măsurători va constitui suportul pentru cererea de finanțare din fonduri europene pe care AIC o va depune, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Proiect separat pentru securitate

Tot prin intermediul POIM, a fost recent înaintată spre evaluare solicitarea de finanțare pentru un alt proiect, care are ca obiectiv securizarea completă a aeroportului. „Cu o valoare totală de 16 milioane de euro, investiția urmărește, printre altele, amenajarea unui drum tehnologic perimetral, prevăzut cu sisteme de iluminat și de detecție, reabilitarea și extinderea sistemului de supraveghere în zona terminalelor, dar și construirea unei remize pentru echipa de intervenție rapidă“, a mai declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

CJ Dolj a susținut toate lucrările

Numărul de pasageri înregistrat în 2019 este de aproape 37 de ori mai mare decât în 2009, atunci când a fost început amplul proces de revitalizare a acestui obiectiv, mai întâi cu finanțare din surse proprii, apoi cu fonduri europene, printr-un proiect de peste 24 de milioane de euro. Un proces care este continuat în prezent prin investiția de 6,4 milioane de euro pentru extinderea actualelor terminale ale aeroportului, susținută tot din bugetul CJ Dolj.
„Am făcut și vom face eforturi în vederea îmbunătățirii condițiilor pe care AIC le oferă atât călătorilor, cât și operatorilor de transport aerian, pentru a contribui astfel la diversificarea gamei destinațiilor internaționale cu care Craiova este conectată în mod direct“, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile.

Sursa: Olteniajurnal.ro

Vezi si: Aeroportul din Craiova – curse directe catre Antalya

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters