Acord în UE pentru criterii comune la restricțiile de călătorie

Vor fi luați în calcul trei indicatori, inclusiv testele

Statele UE au căzut de acord, vineri, să-şi coordoneze acțiunile atunci când impun restricţii ce afectează libera circulaţie între ele, în condițiile în care Europa a devenit noul focar de COVID al planetei, înregistrând o creştere accelerată a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Trei indicatori ar urma să fie luaţi în calcul pentru evaluarea situaţiei dintr-o anumită zonă: numărul noilor cazuri de infectare la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele 14 zile la nivel regional, procentul testelor de COVID-19 pozitive din totalul testelor efectuate în ultima săptămână şi numărul testelor la 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână.

Hartă în patru coduri de culori

Pe baza acestor date, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) va publica săptămânal o hartă a situaţiei epidemiologice a ansamblului ţărilor UE, pe regiuni.  Fiecare culoare va ilustra nivelul de risc pe patru nivele: verde, portocaliu, roşu şi gri.

Recomandarea prevede ca statele membre ale UE să nu refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor veniţi dintr-un alt stat membru. Dar celor veniţi dintr-o zonă portocalie, roşie sau gri li se vor putea impune carantina sau un test obligatoriu.

De asemenea, rezultatele testelor vor trebui recunoscute reciproc între statele membre.

Restricțiile vor trebui anunțate cu cel puțin 24 de ore înainte

Conform recomandării, o ţară care va dori să instituie măsuri restrictive faţă de călătorii veniţi dinspre sau care se deplasează către o zonă considerată de risc va trebui să informeze statul respectiv, în măsura posibilului cu 48 de ore înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Populaţia va trebui de asemenea să fie informată, cu 24 de ore înaintea instituirii restricţiei.

Ar putea, totuşi, să fie exceptate de la măsura carantinei persoanele care exercită anumite profesii considerate esenţiale.

Recomandarea are în vedere şi instituirea unui formular unic european care să fie completat de persoanele care călătoresc.

Statele membre pot să aplice sau nu recomandarea

Deciziile au fost luate în cadrul unei reuniuni desfăşurate la nivel de ambasadori. Statele membre au aprobat prin majoritate calificată recomandarea pentru o mai bună coordonare, ce urmează să fie adoptată formal marţi, în Consiliul UE, de miniştrii statelor membre.

„Este o etapă importantă care (…) va permite mai multă previzibilitate şi transparenţă pentru călătoriile în UE în perioada COVID-19”, a declarat un purtător de cuvânt german, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Statele membre rămân însă libere să decidă dacă aplică măsurile recomandate la nivel european.

Copyright © 2019 SC TTW Sport Design Grup SRL  – Cod Fiscal RO38224749, J28/1114/2017
Designed by eComSetters